جرثقیل سقفی:

جابه جایی اجسام سنگین در مکان های سرپوشیده و بسیار بزرگ از جمله مواردی است که ذهن صاحبان مشاغل را بیش از هرچیز به خود مشغول کرده است.استفاده از ماشین آلات سنگین از جمله مواردی است که در این زمینه می تواند راه چاره باشد. اما با گشایش تفکرهای دخیل در ساخت کارخانه های صنعتی و پیشرفت تکنولوژی با ایده برداری از جا به جایی اجسام در محیط باز، جرثقیل های سقفی طراحی، تولید و به دنیای ماشین آلات صنعتی معرفی شدند.جرثقیل سقفی نمونه ای از ماشین آلات حمل و نقل داخل کارگاهی هوشمند و برنامه پذیر می باشد که رسالت اصلی آن حمل و نقل قطعات سنگین در خطوط تولید کارگاه های صنعتی و کارخانه ها جهت تسهیل جا به جایی مواد یا قطعات و سرعت بخشیدن به عملیات تولید است.جرثقیل سقفی از یک پل، بر روی دو راهبر با مجموع چهار چرخ و یک بالابر تشکیل می شود این نوع جرثقیل ها در ظرفیت های استاندارد و سفارشی به شکل تک پل یا دو پل با قابلیت نصب بالابرهای سیم بکسلی به صورت برقی طراحی شده است به طوری که بالابر و ترولی از زیر پل آویزان می گردند ، دسترسی عرضی بالابر در این شکل از جرثقیل ها به مراتب بیشتر  از نوع جفت پل آن می باشد.جرثقیل سقفی تک پل بر روی ریل و تیرهای حمال در سقف سالن و کارگاه صنعتی نصب میشوند و در جهت بالا و پایین توسط بالابر و در جهت عرضی سالن به واسطه راهبر به حرکت در می آیند.از عمده عوامل کلیدی و تاثیر گذار جهت انتخاب صحیح جرثقیل سقفی میتوان به عوامل ذیل اشاره نمود :

  • مسافت طول و عرض محدوده عملکرد مور انتظار جرثقیل.
  • تعدد جابجایی کالا در شاخص زمان از ۲۴ ساعت.
  • تعدد جابجایی کالا در شاخص ظرفیت بار از ظرفیت اسمی در نظر گرفته شده.
  • شرایط محیطی به لحاظ رطوبت و دمای محل کارکرد.
  • سرعتهای مور نیاز جهت هر یک از ۶ جهات عملکردی جرثقیل، جهت تحقق برنامه زمان بندی مورد انتظار.

عوامل بالا از مهمترین شاخص ها جهت طراحی، ساخت، نصب، راه اندازی و ارائه برنامه سرویس و نگهداری جرثقیل می باشند.محصولات این شرکت در تناژهای مختلف بوده که عبارتند از :

3، 5، 8، 10، 16 و 32 تن (تک سرعته و دو سرعته)

اجزا جرثقیل:

  • گیربکس: کار این مجموعه انتقال قدرت به درام و چرخ ها بوده که میزان معینی از دور موتور را با استفاده از چرخ دنده هایی که در داخل آن وجود دارد به تمام چرخ دنده ها منتقل می کند. نتیجه این قابلیت، کنترل نیرو و سرعت خواهد بود. وجود گیربکس اجازه می دهد که بدون بالا بردن بیش از حد دور موتور، آن را در حالت دلخواه و مورد نیاز کنترل کرد.
  • مجموعه قلاب و هوک: یکی از اجزای مهم بالابرهای صنعتی می باشد که تشکیل شده از پوسته یا قاب ، قرقره قلاب یا پولی، هوک S شکل ، مهره ، کف گرد ،تراورز ،شیطانک که وظیفه این مجموعه بلند کردن و پایین آوردن بار در جای مشخص شده می باشد. قلاب ها دارای کلاس کاری متفاوتی هستند که با توجه به کلاس کاری جرثقیل باید قلاب مناسب خود را انتخاب نمود.
  • درام: وسیله انتقال نیرو به سیم بکسل و از طریق آن به باری که قرار است بلند شود می باشد.
  • کوپلینگ: جهت انتقال حرکت گردشی و نیرو گشتاوری از یک قسمت به قسمت دیگر و جبران و تصحیح نامحوری بین شفت ها، مهار حرکت محوری شفت ها و کمک به مهار ارتعاشات از یک شفت به شفت دیگر از موارد کاربرد کوپلینگ می باشد.
  • ریموت کنترل: امکان کنترل دقیق حرکت های جرثقیل را بوسیله فرمان دادن به تابلوها برای اپراتور فراهم می کند. ریموت کنترل ممکن است از بالابر واگن برقی آویزان باشد که در این حالت اپراتور همراه با بار، یا در کنار آن حرکت می کند و یا ریموت کنترل به صورت بی سیم بوسیله امواج رادیوی، جرثقیل را کنترل می نماید.
  • کمربند: کمربند، راهنمای سیم بکسلدر بالابرهای سقفی می باشد. کمربند، وظیفه صحیح نشستن سیم بکسل بر روی درام در هنگام بالا بردن یا پایین آوردن، بار را بر عهده دارد. حرکت رفت و برگشتی کمربند به وسیله میکروسوییچ محدود می شود. ساخت و ماشینکاری راهنمای سیم بکسل (کمربند) در این شرکت انجام می گیرد.